Rust teruggekeerd voor de inwoners van Anna Paulowna en Breezand.

HOLLANDS KROON – Na maanden van onzekerheid is de rust teruggekeerd voor de inwoners van Anna Paulowna en Breezand. Het huisartsenprobleem –  dat vorig jaar 6500 patiënten zonder vaste huisarts in de kou liet staan – na het faillissement van Co-Med, is eindelijk opgelost. Door een intensieve samenwerking tussen de gemeente, de Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN), de inzet van wethouder Mary van Gent en zorgverzekeraar VGZ, zijn er nu drie nieuwe huisartsenpraktijken operationeel of staan op het punt hun deuren te openen. Voor de inwoners van de regio betekent dit een terugkeer naar normale zorg, nadat zij lange tijd grotendeels afhankelijk waren van online diensten en tijdelijke noodoplossingen.

Vlnr: Marlous de Vroome (HKN), Wethouder Mary van Gent en huisarts Wouter Breebaart.

De crisis na het faillissement van Co-Med

“Na het failliet gaan van Co-Med in Breezand en Anna Paulowna zaten we in een enorme crisis,” begint wethouder Mary van Gent. “We hadden in samenwerking met HKN gelukkig al een paar noodscenario’s klaarliggen, maar toch werden 6500 patiënten aan hun lot overgelaten. Patiënten moesten hun problemen grotendeels online oplossen via het systeem Arene, en heel soms was er maar één arts beschikbaar. Dat was zeer schrijnend.”

Co-Med, een commerciële zorgaanbieder die meerdere huisartsenpraktijken in de regio had overgenomen, bleek niet in staat om aan de zorgvraag te voldoen. Dit resulteerde in chaotische situaties, waarin patiënten soms dagenlang geen arts konden bereiken. Marlous de Vroome van HKN blikt terug: “We zagen de problemen aankomen. Co-Med werkte vooral op afstand en kwam alleen met een arts als het echt niet anders kon. Toen het faillissement eenmaal een feit was, stonden wij als HKN klaar om in te springen.”

Een nieuwe toekomst: Huisartsen keren terug

Gelukkig gloort er nu licht aan het eind van de tunnel. De rust keert langzaam terug met de komst van drie nieuwe huisartsen.  Eén van hen is Wouter Breebaart, die op 12 augustus zijn eigen praktijk, Praktijk Zandvaart, opende in Breezand. Wouter vertelt: “Ik woon in Amersfoort met mijn gezin en heb eerder gewerkt voor Co-Med in Breezand. Na het faillissement besloot ik een nieuwe praktijk te beginnen. Het professionele, gezellige team én de patiënten zijn geweldig.” Hoewel de afstand tussen Amersfoort en Breezand aanzienlijk is, maakt Wouter de reis graag: “Ik reis anderhalf tot twee uur per dag, voornamelijk met de trein, maar dat is het meer dan waard. Ik vind de patiëntenpopulatie hier erg prettig en voel me verbonden met de regio. Het werk dat we hier doen is belangrijk, en ik heb veel over voor mijn patiënten.” Enthousiast vervolgt hij: “We zijn zelfs bezig met een uitbreiding van de praktijk; we hebben nieuwe assistenten aangenomen en er komt in november nog een huisarts bij. Alles loopt voorspoedig.”

Anna Paulowna: oplossing in zicht

Ook voor de inwoners van Anna Paulowna is er goed nieuws. “In januari 2025 beginnen de huisartsen Wendeline Alderlieste en Elly Schaafsma in Praktijk de Verwachting,” vertelt Mary van Gent trots. “Dat betekent rust voor de 6500 patiënten die zo lang zonder vaste huisarts zaten. Ik ben zo opgelucht dat we dit hebben kunnen oplossen.” De komst van deze twee huisartsen zal voor de patiënten in Anna Paulowna de zorg dichterbij brengen en zorgen voor stabiliteit in de regio.

De betrokkenheid van de gemeente en de intensieve samenwerking met HKN en VGZ waren cruciaal om de situatie te keren. “Maar de huisartsen zelf hebben natuurlijk grootste inspanning geleverd,” vertelt Marlous de Vroome van HKN. Ook benadrukt ze de steun van de gemeente: “We hadden jarenlang te maken met de problematische samenwerking met Co-Med. Toen zij failliet gingen, zaten we met een enorme uitdaging. Gelukkig stonden we er niet alleen voor. De gemeente, en vooral wethouder Mary van Gent, heeft ons ontzettend geholpen. Mary is een laagdrempelige en betrokken wethouder, die alles heeft gedaan om dit probleem op te lossen. Ze was aanwezig bij onze vergaderingen, dacht actief mee en hielp bij het vinden van huisvesting voor de nieuwe huisartsen. Deze toewijding is echt uniek.”

De impact van de samenwerking

De samenwerking blijkt nu zijn vruchten af te werpen. Marlous de Vroome vertelt verder: “Toen Co-Med failliet ging, was dat een enorme klap. Maar we hadden op de achtergrond al nagedacht over wat we zouden doen als het zover kwam. Het openen van een ‘Nul-Praktijk’ – een praktijk zonder patiënten – was een van de scenario’s die we hadden voorbereid en uitgevoerd. Er ziijn patiënten genoeg ten slotte. Gelukkig bleken we hiermee in staat om snel huisartsen aan te trekken.”

De komst van Wouter Breebaart en de twee nieuwe huisartsen in Anna Paulowna markeren het einde van een moeilijke periode. “We hebben heel hard gewerkt om jonge huisartsen aan te trekken,” vervolgt Marlous. “Wouter kwam eigenlijk uit een onverwachte hoek, omdat hij voorheen bij Co-Med werkte. Maar hij bleek een perfecte aanvulling te zijn. Hij heeft zijn eigen praktijk succesvol opgebouwd, en de patiënten in Breezand zijn er enorm blij mee.”

Een positieve toekomst 

De crisis lijkt nu definitief voorbij, en de toekomst van de huisartsen in Anna Paulowna en Breezand ziet er rooskleurig uit. Marlous de Vroome benadrukt dat er nu een positieve ‘flow’ is ontstaan in de regio: “Er hangt eindelijk weer een positieve energie. Voorheen had de regio een slechte naam door de problemen met Co-Med, maar nu merken we dat de interesse onder huisartsen om hier te werken weer toeneemt. De komst van Wouter, Wendeline en Elly is daar het levende bewijs van.”

Ook Mary van Gent ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “We hebben er keihard voor gewerkt om nieuwe huisartsen te vinden die lang willen blijven. Dit betekent dat we eindelijk uit die negatieve spiraal zijn gekomen. De regio heeft nu een stabiele zorgvoorziening,  dat geeft rust aan zowel de patiënten als de zorgverleners. Ik ben heel tevreden over de samenwerking met HKN en ben blij dat de nieuwe praktijken ook aangesloten zijn bij HKN, een betrouwbare organisatie!”

Een succes voor de gemeenschap

De nieuwe huisartsenpraktijken markeren niet alleen het einde van de zorgcrisis, maar ook een succes voor de hele gemeenschap. “Dit is echt iets waar we als gemeente trots op mogen zijn,” besluit Mary van Gent. “We hebben dit samen voor elkaar gekregen, en het is een verademing dat de zorg voor onze inwoners weer op de rails staat.”

Mary van Gent nieuwe voorzitter bestuur GGD Hollands Noorden

Pieter Kos was sinds december 2019 voorzitter van GGD Hollands Noorden. Mary van Gent is wethouder in gemeente Hollands Kroon en sinds 2014 lid van het algemeen en dagelijks bestuur van GGD Hollands Noorden. Zij was daarnaast al langere tijd vicevoorzitter.

Hollands Kroon – Het algemeen bestuur van GGD Hollands Noorden heeft op 25 september 2024 Mary van Gent aangewezen als nieuwe voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur. Mary van Gent volgt hiermee Pieter Kos (wethouder Den Helder) op die onlangs afscheid nam van het bestuur en de gemeentelijke politiek.

Hollands Kroon zet exploitatie zwembaden nog vijf jaar door, maar tegen 2030 wordt gekeken naar nieuwe binnenbaden.

Anna Paulowna De gemeente Hollands Kroon gaat de huidige exploitatie van De Wirg, De Venne en Den Krieck nog vijf jaar ondersteunen. Voor wat er na die tijd met de baden gaat gebeuren, wordt onderwerp van studie.

Wethouder Mary van Gent laat weten dat de gemeente een luxe kent met vier binnenbaden binnen de gemeente (Wieringerwerf kent er ook nog een). Gezien het inwoneraantal zijn het er veel, weet ze. Maar gezien de spreiding van het gebied, is het ook noodzaak. De gemeente heeft daarom jaren geleden al ingezet op behoud van de baden en naar wat nu blijkt gaan ze in hun huidige vorm nog zeker vijf jaar door.

Van Gent merkt op dat de gemeente tegen die tijd wel een plan moet hebben voor (ver)nieuwbouw van de baden in Breezand, Hippolytushoef en Winkel, omdat ze tegen het einde van hun levensduur aanlopen.

Voor De Wirg liggen er plannen om het op te nemen in een gecombineerd sportcomplex. Voor De Venne en Den Krieck liggen er op dit moment nog geen plannen die concreet zijn.

Wethouder Van Gent trakteert bij jubileumeditie Vakantiespelen

Wieringerwerf – De Vakantiespelen in Wieringerwerf bestaan dit jaar zestig jaar. Een mooie mijlpaal om trots op te zijn vond wethouder Mary van Gent. Daarom besloot ze afgelopen vrijdag alle 230 kinderen en 45 vrijwilligers te trakteren op een ijsje.

De Vakantiespelen zijn in 1964 begonnen. Het werd opgezet als activiteit voor de kinderen van de agrariërs in West-Friesland. Door de drukke werkzaamheden van de boeren in de zomervakantie gingen deze kinderen meestal niet op vakantie. De Vakantiespelen waren een uitkomst en daarnaast een betaalbare activiteit voor kinderen waarvan de ouders geen vakantie konden betalen. Inmiddels zijn de vakantiespelen een mooie week in de zomervakantie voor kinderen uit de hele regio.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag worden de kinderen ’s morgens met de bus opgehaald. Aan het einde van de middag worden ze weer teruggebracht. In het bos staat een grote groep enthousiaste vrijwilligers de kinderen op te wachten. Er is voor iedereen wat te doen. Hutten bouwen van zelf gesprokkeld hout, lekker zwemmen in het IJsselmeer, stokbrood bakken boven een echt vuur, de weg vinden tijdens een spannende speurtocht of zo snel mogelijk van de zeephelling glijden. En daarnaast heel veel spelen in het bos.

Ook voor de vrijwilligers een fantastische week
Niet alleen voor de kinderen zijn de Vakantiespelen een groot feest, ook de vrijwilligers genieten. Zo vertellen Wessel, Daan en Senne dat ze al vele jaren met ontzettend veel plezier meedoen. Ze kijken er echt naar uit. Ondertussen zijn er in al die jaren al heel wat hechte vriendschappen, maar ook relaties, ontstaan. Nu was het tijd om na een intensieve week afscheid te nemen van alle kinderen. Want daar doen ze het voor. Al die blije gezichten.

Mary van Gent: “Het is fijn dat kinderen een week lang buiten bezig zijn. Dat is ontzettend goed voor hun fysieke en mentale welzijn. En dankzij deze vrijwilligers ervaren zij een week die ze niet zullen vergeten. Daar heb ik veel bewondering voor.”https://www.regionoordkop.nl/12/08/2024/wethouder-van-gent-trakteert-bij-jubileumeditie-vakantiespelen/

Onderzoek toont aan: Senioren in Hollands Kroon scoren gezondheid met een 7,3

Mary van Gent, Wethouder Sociaal Domein Hollands Kroon en Marleen Mulder, Wonen Plus Welzijn.(Foto: Jan Kers)

Dankzij de inspanningen van Vrijwillig Onafhankelijk Adviseurs (VOA’s) zijn ongeveer 360 senioren in Hollands Kroon thuis bezocht. Deze bezoeken hadden een tweeledige werking: zowel signalerend als preventief.

De organisaties Wonen Plus Welzijn en de Lokaal Samenwerkende Belangenorganisaties Ouderen Hollands Kroon (LSBO-HK) hebben de volledige rapportage overhandigd aan M. van Gent, wethouder Sociaal Domein van de gemeente Hollands Kroon. De resultaten worden ook gedeeld met alle betrokken organisaties om gezamenlijk het welzijn van senioren in de gemeente te verhogen.

Meer informatie over dit onderzoek is te verkrijgen bij Marleen Mulder, welzijnsconsulent Wonen Plus Welzijn (m.mulder@wonenpluswelzijn.nl) of kijk op de website van Wonen Plus Welzijn (https://www.wonenpluswelzijn.nl/hollands-kroon) of de website van LSBO-HK (https://www.lsbo-hollandskroon.nl) om de rapportage in te zien.

Dit artikel verscheen origineel op Rodi.nl >

The Hunt Hollands Kroon een groot succes!

Meer dan 100 jongeren, medewerkers van Link Jongerenwerk, de politie, de boa’s en wij kijken met heel veel plezier terug op de eerste editie van The Hunt Hollands Kroon. Wethouder Mary van Gent gaf het startsein voor dit jachtspel in Anna Paulowna.

Verdiende winnaars

Lars Lubbers won deze eerste editie van The Hunt Hollands Kroon. Tweede werd Tuncay Kanli en er was een gedeelde derde plaats voor Jesse de Haan, Max van der Plas en Stijn Landman. De beste hunter was Mark Wever, de wijkagent van Anna Paulowna.

Een enthousiaste wethouder

Wethouder Mary van Gent deelt haar enthousiasme:

Wat een fantastische middag was het. En gelukkig zat het weer mee! Meer dan 100 jongeren deden mee aan The Hunt. Dit spel is gebaseerd op het televisieprogramma Hunted en lijkt op een volwassen vorm van tikkertje. De jongeren gaan de uitdaging aan om uit handen te blijven van de Hunters: onze Buitengewoon Opsporings Ambtenaren en de politieagenten. Het doel van dit evenement is om de afstand tussen jongeren en handhavingsinstanties te verkleinen en meer zicht te krijgen op elkaars leefwereld.

Een waardebon en trofee voor de snelsten

Mary vertelt verder:

De jongeren moesten met hun snelheid, strategie en teamwork zo snel mogelijk bij de vier stempelposten een stempel halen, zonder dat zij gepakt werden. De snelsten wonnen een trofee en een waardebon.

Zeker voor herhaling vatbaar!

Wat een happening! 120 jongeren in witte overalls door Anna Paulowna rennend om hun doel te bereiken. Na afloop hebben de jongeren lekker gegeten en gegamed met de Landelijke Politie in de speciale tent die hiervoor door de politie in Anna Paulowna was neergezet. Door de samenwerking van Link Jongerenwerk, de politie, de boa’s, de gemeente, Hollands Kroonse Uitdaging en de enthousiaste jongeren werd deze middag een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.Mary van Gent

Bekijk hier het originele artikel >

Wethouder Van Gent en raadslid Boersen bij NPO Radio 1 in debat over asielopvang

Wieringerwerf – Het NPO Radio 1-programma ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’ maakte zondag een live-uitzending vanuit de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, waaronder de opvang van asielzoekers in het hotel in Wieringerwerf. Verantwoordelijk wethouder Mary van Gent en VVD-raadslid Rick Boersen gingen live in debat.

Volgens het hoofdlijnenakkoord van het beoogde kabinet wordt de Spreidingswet weer teruggedraaid. Veel gemeenten wachten af of trekken terug, maar gemeente Hollands Kroon niet. Volgende maand nemen honderd asielzoekers tijdelijk hun intrek in een hotel in Wieringerwerf. Dat leidt tot discussie in de gemeente.

Mary van Gent gaf desgevraagd aan dat het college ook de morele verantwoordelijkheid voelt. Rick Boersen daarentegen is van mening dat die discussie in de gemeenteraad thuishoort. Van Gent wierp tegen dat de raad een lijst heeft opgesteld over kwesties waar zij graag over gaat en dat asielopvang daar geen onderdeel van uitmaakt, waarmee het dus een collegebevoegdheid is. Ondanks dat Van Gent hier feitelijk gelijk heeft, bleef Boersen persisteren in zijn standpunt dat het een politieke keuze betreft die in zijn ogen bij de volksvertegenwoordigende gemeenteraad thuishoort. Op de vraag van Frank Evenblij of hij dan voor of tegen zou zijn, wist Boersen niet echt een helder antwoord te geven.

Nog niet zeker
Ook het argument van Boersen dat het college met de voorgenomen intrekking van de Spreidingswet toch wat voor de troepen uitloopt, werd stevig gepareerd door Erik Dijkstra. Hij gaf het voorbeeld dat zij op de terugweg naar Amsterdam nu ook nog geen 130 kilometer mogen rijden.

Dijkstra en Evenblij peilden ook bij het aanwezige publiek in de Cultuurschuur hoe men over asielopvang dacht en die verhouding was ongeveer 50/50. Omdat Boersen regelmatig terugviel op het proces zonder daarbij een duidelijke mening te geven, werd hij redelijk stevig aangepakt door de interviewers. Ook vanuit het publiek kreeg Boersen de opmerking ‘je moet niet janken voor je klappen hebt gekregen.’

Veel voor de kiezen
Frank Evenblij stelde wel dat de inwoners van Wieringerwerf inmiddels veel voor de kiezen hebben gekregen met windmolens, datacenters, arbeidsmigranten en nu ook asielzoekers. Mary van Gent gaf daarop aan dat ze daarom een afspraak heeft gemaakt met de inwoners dat de opvang ook echt maximaal voor één jaar is en dat er in die tijd naar een permanent centrum gezocht wordt in de hele gemeente hetgeen komend jaar gestalte moet krijgen.

Evenblij en Erik Dijkstra blijven de kwestie volgen en beloofden het komende jaar nog eens terug te komen in Wieringerwerf. De integrale radio-uitzending is hier terug te luisteren

Bekijk hier het originele artikel >

Koningin Máxima in Wieringerwerf in gesprek met jongeren

Wieringerwerf- Hoog bezoek in Wieringerwerf. Niemand minder dan koningin Máxima was dinsdag naar de Noordkop afgereisd. In de Cultuurschuur ging zij met jongeren en professionals uit Hollands Kroon in gesprek over de mentale gezondheid van de jeugd.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us, een organisatie die zich inzet voor het mentaal welbevinden van jongeren. Onder toeziend oog van vele geïnteresseerde buurtbewoners arriveerde Máxima even voor 11:30 uur op het Loggersplein. Wethouder Mary van Gent heette haar van harte welkom. In de Cultuurschuur vertelden verschillende jongeren uit de gemeente waar zij allemaal tegenaan lopen. Onder meer het gebrek aan openbaar vervoer, uitgaansmogelijkheden en de grote reisafstanden werden aangestipt. Ook ging de Majesteit met professionals in gesprek over hun aanpak.

Na het rondgesprek werd Máxima welkom geheten in de Dukdalf. In het bijzijn van de majesteit werd de website YOUH.nl gepresenteerd. Hier kunnen jongeren allerlei tools vinden om meer hun weg te vinden in de regio. Even na één uur zocht Máxima onder grote belangstelling weer haar weg naar huis.

Koningin Máxima in Wieringerwerf in gesprek met jongeren (youtube.com)

Dataopslag of gezondheidsslag

Inleiding:

Gaarne wil de fractie Senioren Hollands Kroon (SHK) uw aandacht vragen voor het initiatief van de SHK, die zich ervoor heeft ingezet, dat er vanwege de ontwikkeling van Agriport met datacenters en de gerealiseerde windturbines, wel wat tegenover mag komen te staan. In 2021 maakten de inwoners van Middenmeer zich er grote zorgen over dat Agriport met de datacenters tegen het dorp aan zou komen te liggen.

Een raadslid van SHK, architect van beroep, heeft mede het initiatief genomen door op 29 juni 2021 een motie “Park oostkant Cultuurweg Middenmeer” aan de Raad voor te stellen. De raad ging akkoord met de motie.

De huidige bestemming is onder andere waterbergingsgebied. Ten noorden van het betreffende gebied ligt een bedrijf met functieaanduiding dagrecreatie. Een afgesproken voorwaarde met Agriport is dat er compenserende waterberging van 13 hectare dient plaats te vinden.

De motie van SHK voorziet in 16 hectare waterberging. SHK neemt bij voorbaat de toekomstige situatie in ogenschouw en kijkt toekomstgericht naar de benodigde wateropvang en de benodigde buffering van regenwater in Hollands Kroon. De compenserende waterberging voor Agriport kan tevens in het plan van SHK gerealiseerd worden.

SHK vindt dat de keuze van de naam van het Park door de inwoners van Middenmeer dient te worden bepaald.

Het Parkgebied houdt het volgende in:

De waterberging wordt gerealiseerd in vier grote waterpartijen die onderling met elkaar in verbinding staan met een oppervlakte van de ruim 16 hectare. Met de grond uit de waterpartijen kan over de hele lengte van het Park aan de zijde van de A7 een heuvelrug worden gerealiseerd om het geluid van de A7 te minimaliseren.

In het park kan gerecreëerd worden, bezoekers die hier wandelen kunnen elkaar ontmoeten en genieten van de nieuwe natuur die hier zal ontstaan. Het Park wordt voorzien van wandelpaden met mogelijkheden voor het wandelen van korte en lange afstanden.

De totale lengte van de wandelpaden met bruggetjes bedraagt ruim 3800 meter.

Langs de brede wandelpaden zijn talrijke zitbanken gesitueerd. Op verschillende plaatsen zijn visplaatsen ingericht. In het hart van het Park is een natuurspeelplaats. Het geheel dient ingepakt te worden met inheemse bomen en struiken, zoals dat op de verbeelding is weergegeven.

Een mogelijkheid is het plaatsen van een blokhut die kan worden ingericht als informatiecentrum over de plaatselijk biodiversiteit (Milieu en Natuur). Een idee is om een monument ‘wereldoorlog 2’ op de hoge heuvel (8 meter) op te richten ter nagedachtenis aan de bewoners aan de Cultuurweg die in het verzet hebben gezeten.

Biodiversiteit (Milieu en Natuur):

In het informatiecentrum kunnen de bezoekers en leerlingen van de scholen kennisnemen van wat groeit en bloeit en wat ons altijd weer boeit. Kikkervisjes zien en vangen.

De oevers van de waterpartijen in dit plan bieden kansen om een leefgebied voor inheemse diersoorten te worden. Zo kunnen salamanders en waterschorpioenen er hun leefgebied van maken. Ook allerlei vogels kunnen hier hun domicilie vinden, waar ook eens in de Wieringermeer de Zwarte Ooievaar verbleef.

Voortgang:

Nadat in 2021 de Raad het plan omarmde is de gemeentelijke organisatie aan het plan gaan sleutelen. Er is een bureau voor landschapsontwikkeling ingeschakeld. Het plan genaamd “Park Westflank Agriport A7” van dat bureau moet het meer in de structuur van de Wieringermeer passen, luidt het advies. Tegen dit saaie plan heeft SHK op uitnodiging van de gemeente helder en duidelijk stelling genomen.

Verder zijn er geen duidelijke ontwikkelingen inzake de voortgang van de zijde van de gemeente meer ontvangen. Maar het is nu wel 2024! Velen vinden dat de gewenste structuur veel te ver gaat. Mag het ook wat anders zijn dan zich zo vast te klampen aan de ‘voormalige structuur’ van de Wieringermeer.

SHK is voor een Park dat bestemd is voor de inwoners van de Wieringermeer en van geheel Hollands Kroon. SHK is zeker niet voor een Park waar alleen de natuur centraal staat en de mens niet welkom meer is. SHK, de initiatiefnemer van het Park, vraagt aan de inwoners van Hollands Kroon dan wel specifiek aan de Middenmeerders om ons te helpen met het stimuleren c.q. realiseren van ons plan.

Namens de vereniging SHK Peter Meijer (meijerpc@quicknet.nl)