Gemeente Hollands Kroon brengt bezoek aan paleis Noordeinde

Den Haag – Verschillende mensen uit Hollands Kroon waren dinsdag 7 november aanwezig bij de eerste koplopersbijeenkomst van stichting Mind Us op paleis Noordeinde. Mind Us zet zich in voor mentale gezondheid van jongeren. Koningin Maxima is Ere Voorzitter van deze stichting en ontving allerlei betrokken gasten. Wethouder Mary van Gent was hier samen met ervaringsdeskundige Bono, jongerenwerker Katy en lid van de regionale werkgroep Marisa aanwezig om het gesprek te voeren over dit belangrijke onderwerp.

Steeds meer jongeren ervaren eenzaamheid, stress en prestatiedruk. Onderzoek van de GGD laat zien dat de mentale gezondheid en de weerbaarheid van jongeren en jongvolwassenen achteruit is gegaan. Daar moet iets aan gedaan worden. De GGD NHN heeft daarom samen met de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Texel en Schagen een werkgroep opgericht. Deze groep gaat aan de slag met alle informatie die zij hebben gekregen van onder andere scholen, jongerenwerk, de GGZ en natuurlijk de jongeren.

Net als in de Noordkop, zijn er in het hele land zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Stichting Mind Us bundelt krachten, stimuleert initiatieven en zorgt dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Dit was aanleiding voor de gemeente Hollands Kroon en de regionale werkgroep om de samenwerking met de stichting op te zoeken. Door de aansluiting van de stichting bij de lokale overheden, hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. Iedereen profiteert van elkaars expertise en neemt dit mee in de samenwerking.

Beeld: Robin Utrecht | MIND Us

Koplopersgroep ‘Leading Locals’
Gemeente Hollands Kroon is een van de tien koplopersgemeenten. Deze gemeenten werken samen om te ontwikkelen, te innoveren en delen van successen. In de groep zitten niet alleen maar grote gemeenten. Zo vertegenwoordigt Hollands Kroon ook andere minder grote én plattelandsgemeenten.

Wethouder Mary van Gent: “De mentale gezondheid van jongeren is heel belangrijk voor ons. We zien duidelijk dat wij andere uitdagingen hebben dan de stedelijke gemeenten. We zijn er trots op dat we lid zijn van de koplopersgroep. Zo kunnen wij deze uitdagingen, ook voor andere plattelandsgemeenten zichtbaar maken en samen tot ideeën komen. Want goede ideeën en successen zijn er genoeg, kijk maar naar het Digitale Jongeren Centrum en het Scheidingsplein.”

Voor jongeren, door jongeren
Natuurlijk waren er tijdens de bijeenkomst op paleis Noordeinde ook jongeren aanwezig. Zo zat Bono Iwema uit de gemeente Hollands Kroon aan tafel. Hij kreeg de gelegenheid om zijn ervaringen te delen. Ook draagt hij, samen met andere jongeren uit de Noordkop, straks bij aan het opstellen van de plannen. Op die manier wordt het niet alleen een plan voor jongeren, maar ook door jongeren.

Wethouder Mary van Gent: “Het is fantastisch dat Bono zich, als jongere, wil inzetten voor dit onderwerp. Afgelopen week kwamen we samen om ons voor te bereiden op de bijeenkomst. Met zijn ervaringen en enthousiasme is hij een voorbeeld voor anderen. Dit is heel erg waardevol.”

Beeld: Robin Utrecht | MIND Us

Origineel artikel: https://www.regionoordkop.nl/09/11/2023/gemeente-hollands-kroon-brengt-bezoek-aan-paleis-noordeinde/