Koningin Máxima bezoekt op dinsdag 28 mei Hollands Kroon om in gesprek te gaan met dorpsjeugd

Koningin Máxima bezoekt op dinsdag 28 mei Hollands Kroon. In de Cultuurschuur in Wieringerwerf zal ze onder meer in gesprek gaan met jongeren over het leven in de dorpen.

Wethouder Mary van Gent was in november vorig jaar al eens te gast op het paleis Noordeinde waar ze werd ontvangen door koningin Maxima.© Foto ANP/Robin Utrecht

Koningin Máxima is erevoorzitter van de Stichting MIND Us. De stichting wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Wethouder Mary van Gent ontvangt Koningin Máxima op 28 mei in de Cultuurschuur in Wieringerwerf waar zij in gesprek gaan met jongeren en professionals.

Van Gent was eind vorig jaar al eens te gast op het paleis Noordeinde waar ze werd ontvangen door Koningin Máxima. De wethouder was daar onder meer aanwezig als vertegenwoordiger van een werkgroep uit de Kop van Noord-Holland die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.

De gemeente Hollands Kroon is onderdeel van de Leading Locals, een leernetwerk van MIND Us. In dit netwerk wisselen gemeenten goede voorbeelden uit over de aanpak van mentale problemen van jongeren. Zo kunnen gemeenten elkaar inspireren en toewerken naar een integrale aanpak om jongeren te ondersteunen in hun mentale welzijn. Het netwerk is in november 2023 van start gegaan tijdens een bijeenkomst op Paleis Noordeinde.

Uitdagingen

In Hollands Kroon is de afstand tussen dorpen vaak groot. Hierdoor is het voor jongeren soms lastig elkaar te ontmoeten. Er is weinig openbaar vervoer en wegen en fietspaden zijn vaak niet verlicht. Koningin Máxima gaat aan de hand van een plattegrond van het gebied in gesprek met jongeren over het leven in onze dorpen. En over het belang van mentale gezondheid. Daarna spreekt zij met vertegenwoordigers van de gemeente en jongerenwerkers over de uitdagingen en de genomen initiatieven om jongeren te bereiken in onze grote plattelandsgemeente.

Tot slot wordt het vernieuwde digitale jongerencentrum ’YOUH’ gepresenteerd. Dit is een digitale ontmoetingsplek bedacht voor en door jongeren uit Hollands Kroon. Zij kunnen hier meedoen aan activiteiten en in contact komen met andere jongeren. Ook vinden zij hier informatie over verschillende onderwerpen. En kunnen zij (direct) hulp aanvragen als het even niet meer gaat.

Bekijk hier het originele artikel >