Regio Zuid

Renovatie zes bruggen kanaal Omval Kolhorn (gemeente Hollands Kroon)

WaakSaam renoveert in 2017 en 2018 zes betonnen bruggen in de gemeente Hollands Kroon. Het betreft de Westerbrug, de Mientbrug, Bomerbrug, Scheidersbrug, Leierbrug en de Braakbrug over het kanaal Omval Kolhorn. Ook vervangen we ter plaatse van de Westerbrug, Bomerbrug en de Mientbrug de bestaande houten damwanden door stalen damwanden.

De betreffende bruggen zijn tussen 1936 en 1939 gebouwd. Omdat de bruggen niet berekend zijn op de huidige verkeersbelasting worden de bruggen versterkt, verbreed en gedeeltelijk vervangen. WaakSaam verzorgt het ontwerp en de uitvoering van de renovatie van de bruggen in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Inloopavond

Datum: Woensdag 18 januari 2017
Locatie: Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79, 1733 AE Nieuwe Niedorp
Vrije inloop tussen 17.00 en 19.00 uur

Stremming wegverkeer

Bij de renovatie van de bruggen wordt het middelste deel van de brug geheel vernieuwd. Kort samengevat houdt dat per brug in dat WaakSaam het oude brugdek sloopt, de landhoofden renoveert, het nieuwe brugdek plaatst en de brug en de aansluitende weg afwerkt.

Tijdens de bouwperiode zijn de bruggen gedurende circa drie maanden gesloten voor het wegverkeer. WaakSaam werkt maximaal aan twee bruggen tegelijk om voldoende omleidingsmogelijkheden voor het wegverkeer te houden.

Planning fase 1
Afsluiting Westerbrug: 20 februari – 12 juni 2017
Afsluiting Mientbrug: 27 februari – 19 juni 2017

Stremming vaarweg

De vaarweg is per brug voor korte tijd gestremd tijdens het slopen en op de dag dat de liggers voor het brugdek worden ingehesen. Door de constructie van de Braakbrug en de Braaksluis duurt stremming voor het vaarverkeer bij deze locatie circa drie maanden. WaakSaam voert de werkzaamheden aan de Braakbrug uit buiten het vaarseizoen.

Planning fase 1
Doorvaart bij Westerbrug gestremd: 13 maart – 19 maart 2017 en 16 mei 2017
Doorvaart bij Mientbrug gestremd: 16 maart – 22 maart 2017 en 23 maart 2017

Fase 2: Bomerbrug en Scheidersbrug
Fase 3: Leierbrug en Braakbrug

Over de planning voor de bruggen in fase 2 en 3 informeren we u in de eerstvolgende WaakSaam nieuwsbrief in 2017.

WaakSaam plaatst per fase plaatsen we de actuele informatie over de planning, de werkzaamheden en de omleidingsroutes op de website van WaakSaam.

Wil je andere mensen uit de buurt ontmoeten?

Nederlands leren spreken? Ontmoet en spreek andere mensen uit je dorp en omgeving, oefen je Nederlands, spreek dingen af om samen te doen.

Kom naar het Taalcafé!
Wanneer: vanaf 28/10/2016, vrijdagmiddag van 13.00-15.00 uur
Waar: De Roode Eenhoorn, Dorpsstraat 173, Nieuwe Niedorp
Entree: vrij, iedereen is van harte welkom
Info: 06 82 59 84 32

Budgetcursus

HOLLANDS KROON – Wilt u slimmer met uw geld omgaan en meer geld overhouden? Beter budgetteren, weten waar u recht op heeft of beginnende schulden aanpakken? Kom dan naar de gratis cursus waar u tips and tricks krijgt van het wijkteam over uw budget.

De cursus start op dinsdag 15 november en wordt in totaal 5 keer gegeven op dinsdagavonden van 19:00 tot 21:30 aan de Rijdersstraat 86, 1735 GE ’t Veld (Dorpsontmoetingsplek-DOP). Aanmelden kan via: aanmelden@wijkteam-hollandskroon.nl of via 0224 – 210 300 (Sociaal Telefoon Team).

De cursus wordt gegeven door de consulenten schulddienstverlening van de gemeente. Wij helpen onze inwoners met het beheren van hun financiën of schulden. Dat klinkt zwaar, maar wij zijn er zeker ook voor de kleinste financiële problemen, zoals een maand huur- of hypotheekachterstand of hulp bij het opstellen van een begroting. Het doel is dat u zelf de grip op uw financiën heeft.

Na meer dan tien jaar krijgt Waarland weer een supermarkt

WAARLAND – Na ruim tien jaar wachten krijgt Waarland weer een supermarkt. In het bijzijn van tientallen dorpsbewoners werd vanmiddag de eerste paal geslagen. “Ik kan niet wachten”

“De nieuwe supermarkt wordt een kwaliteitsimpuls van de bovenste plank,” glundert Ruud Bakker van de dorpsraad. Bakker is met andere dorpelingen al jaren bezig om een super terug te krijgen in het dorp. De laatste buurtsuper van Waarland sloot in 2005 de deuren en sindsdien zijn de inwoners aangewezen op winkels ergens in de wijde omgeving van het dorp.

Tijdens het slaan van de eerste paal staan sommige bewoners voor de grap al klaar met een boodschappentas. “Ik had gehoopt dat ik al boodschappen kon doen. Het is echt fijn dat we weer een super krijgen. Het is dichtbij, je ontmoet weer mensen en vooral ouderen kunnen straks in hun eigen dorp boodschappen doen.”

De gemeente Schagen hoopt dat de nieuwe supermarkt ook nieuwe gezinnen aantrekt. Wethouder Jelle Beemsterboer: “Als je hier wilt komen wonen of wilt blijven wonen zijn voorzieningen heel belangrijk.”

Het is de bedoeling dat de supermarkt volgend jaar zomer de deuren opent.

Bron: RTV Noord-Holland