PERSBERICHT – Senioren Hollands Kroon (SHK) pal achter ‘onwettig initiatief huisartsen Wieringen

Jip Pankras

HIPPOLYTUSHOEF- ,,Mensen gaan voor de regels. Het eigenlijk onwettige initiatief van de huisartsen om via een slimme verdeling van patiënten een dreigend tekort van artsen op te lossen, is heel slim.” Dat zegt Jip Pankras, fractievoorzitter van de grootste politieke partij in de gemeenteraad, Jip Pankras.

Hij vervolgt: ,, SHK zal er  alles aan doen om dit initiatief dat drie praktijken ( Hippolytushoef, Westerland, Den Oever) in stand houdt te steunen. De eerste lijnszorg hoort dan weliswaar niet bij het gemeentebestuur, ik vind wel dat er van alles aan gedaan moet worden om de Wieringers een huisarts te laten houden.” 

Onderlinge verdeling van patiënten is verboden bij wet. Maar zou die worden toegepast, dan zouden door het grote tekort aan huisartsen ruim 3500 patiënten op Wieringen zonder deze medische zorg komen te zitten. De problemen zijn ontstaan door onder meer het vertrek van twee artsen, die met pensioen gingen/gaan. De patiëntenruil voorkomt ook dat commerciële praktijken, die vooral werken met waarnemers de praktijken overnemen. Deze waarnemers zijn niet bevoegd om in de praktijk ook een apotheek te vestigen.