SHK maakt zich zorgen over vervuiling bij werkzaamheden Amstelmeer

Van Ewijksluis – De Seniorenpartij in Hollands Kroon maakt zich zorgen over het gebruik van mogelijke vervuilende stoffen bij werkzaamheden in het Amstelmeer. Pim de Herder van SHK stelde hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W.

Aanleiding is de maatschappelijke onrust rondom het gebruik van de stof granuliet bij werkzaamheden in het Alkmaardermeer. Volgens De Herder lijken die werkzaamheden op eerdere projecten in het Amstelmeer, zoals de aanleg van dammen en eilanden. De partij wil weten of er bij deze projecten ook stoffen zijn gebruikt die mogelijk schadelijk zijn voor mens of milieu. Daarbij vragen ze specifiek of granuliet is toegepast. Ook wijzen ze op de stroming in het meer, waardoor eerder aangelegde werken zijn verdwenen. De partij wil weten of daarbij stoffen in het water zijn terechtgekomen die gevaarlijk kunnen zijn. SHK is bezorgd dat deze stoffen kunnen uitspoelen in het water, en daardoor het ecosysteem kunnen schaden of zelfs in de voedselketen kunnen belanden.

Tot slot vraagt de Seniorenpartij om duidelijke en gedetailleerde uitleg over de relatie tussen de gebruikte materialen en het gebruik van het meer, bijvoorbeeld voor de landbouw. Het college wordt verzocht om uitgebreid antwoord te geven.

Wat is granuliet?

Granuliet is fijngemalen steengruis, een restproduct uit steenslagproductie. Het wordt soms gebruikt om eilanden of dammen aan te leggen. Over het gebruik van granuliet is discussie, omdat er mogelijk chemische stoffen zoals flocculanten of polymeren in zitten. Die zouden kunnen vrijkomen in het water en schade veroorzaken aan het milieu. De regels voor het gebruik zijn minder streng dan bij afvalstoffen, omdat granuliet officieel als ‘grond’ wordt gezien. Er is nog geen duidelijk bewijs dat het schadelijk is, maar ook niet dat het veilig is. Daarom vragen deskundigen om meer onderzoek en voorzichtigheid. In onder andere het project bij ‘Over de Maas’ (in Gelderland) leidde het storten van granuliet tot protesten, Kamervragen en een kritisch rapport van de Onderzoek raad voor Veiligheid.