Hoe gif in een bollenschuur de asielopvang in Wieringerwerf langer openhield. ’Ik ga niet nog eens met mensen slepen,’ aldus de wethouder

Mary van Gent – Wethouder Hollands Kroon
Breezand Wat doet het niet nakomen van een belofte met het vertrouwen in de politiek? Hoe zit het met de pesticiden in de voormalige bollenschuren? Wethouder Mary van Gent reageert op het besluit tot het verlengen van de asielopvang in Wieringerwerf. „Ik doorbreek geen belofte, maar we stellen de opvang iets uit. Dat vind ik wel een verschil.”
Verantwoordelijk wethouder Mary van Gent besloot twee weken geleden in samenspraak met het COA de geplande asielopvang in Breezand uit te stellen. En daarmee blijft de opvang in Wieringerwerf, waar op dit moment honderd asielzoekers zitten, langer open. In dit interview licht ze de keuze toe, samen met projectleider ’Spreidingswet en tijdelijke huisvesting’ Annet Onderweegs.
Een paar weken geleden maakte u bekend dat de noodopvang in het Van der Valkhotel in Wieringerwerf langer open blijft. De belofte was dat het maar voor een jaar geopend zou zijn. Was dat een lastige beslissing om te nemen?
Van Gent: ,,Natuurlijk is dat lastig. Ik heb drie beloftes gedaan aan de inwoners van Wieringerwerf. De eerste was dat we op zoek gaan naar permanent azc, waar we de asielzoekers kunnen vestigen voor vijf jaar. De tweede was dat de honderd mensen uit het hotel dan naar een vaste opvanglocatie zouden gaan en de derde belofte was dat de opvang in Wieringerwerf niet langer dan een jaar zou duren. We hebben de vaste locatie gevonden, de mensen gaan daar ook naartoe, alleen niet binnen dat jaar. Die belofte heb ik niet na kunnen komen. Dat wordt vijf maanden later. Dat is een lastig besluit, want ik heb wel wat toegezegd. Ik heb dus heel erg goed afgewogen of ik deze belofte niet kon nakomen. Alle voors en tegens heb ik samen met het college afgewogen. Maar vanuit menselijkheid laat ik die mensen niet naar Ter Apel gaan. Ik ga ik niet nog een keer met mensen slepen.’’
Hoe reageerden de bewoners van Wieringerwerf?
Van Gent: „De situatie is op dit moment heel rustig in Wieringerwerf. We hebben alle bewoners een brief gestuurd en de reacties die we kregen waren overwegend positief. Alleen op sociale media zie je nog wel eens negatieve reacties. Het is wat het is.”
Vanuit menselijkheid ga ik niet nog een keer met mensen slepen
Bij gesprekken met bewoners over opvang van asielzoekers, gaat het ook vaak om vertrouwen in de politiek. Dan lijkt het me als politicus nog lastiger om een belofte te verbreken?
Van Gent: „Ik verbreek geen belofte, maar we stellen de opvang iets uit. Ik kom mijn belofte zeker na, dat vind ik wel een verschil.”
De opvang in Breezand komt nu vijf maanden later. Waarom is het uitgesteld en hoe zeker weet u dat dit dan is opgelost?
Van Gent: „Het COA wilde eerst units bouwen in de bestaande schuren, maar de luchtbehandeling en ventilatie bleek onvoldoende. Dus werd besloten om units buiten de schuren te bouwen. Dat betekent dat de infrastructuur, zoals elektra, water en riool verlegd moesten worden. Die units zijn kant-en-klaar, die staan zo, maar de infrastructuur kost meer tijd. Dat is de enige reden.”

De bollenschuren aan de Balgweg in Breezand.
En de pesticiden? Als ik aan een bollenboer denk, dan lijkt het logisch dat er pesticiden op het erf te vinden zijn. Of was het onverwacht dat jullie erachter kwamen?
Van Gent: „Voor ons wel. Het COA kwam met het idee om de asielzoekers in de schuren te huisvesten en zij hebben daarop een fysieke schouw gedaan.”
Er komen 250 asielzoekers naar de Balgweg, waaronder ook misschien kinderen die daar gaan spelen. Levert dat gevaar op? Laten jullie de grond onderzoeken op mogelijke pesticiden?
Onderweegs: „Het COA zegt dat het terrein veilig te maken is.”
Van Gent vult aan: „Die loodsen worden afgesloten, dar kunnen geen kinderen in komen.”
Er is dus onderzocht dat het gif alleen in de loodsen zit, en niet buiten de loodsen?
Van Gent: „Dat er gif aanwezig is, dat hebben wij nooit bevestigd gekregen. Er zijn in het verleden wel pesticiden gebruikt en daarom hebben wij ook heel erg op de luchtcirculatie zitten hameren. Maar dat betekent niet dat het terrein vervuild is, dan was het COA daar niet voor gegaan.”
In januari is het COA samen met mensen van de gemeente Hollands Kroon op bezoek geweest bij een aantal bewoners rond de Balgweg. Wat gebeurde daar?
Onderweegs: „De vragen van de bewoners gingen voornamelijk over veiligheid. Wat als mensen mijn pad oplopen, wat kunnen we dan? Het COA heeft aangegeven dat ze 24 uur per dag bereikbaar zijn en dat er beveiliging aanwezig is. Het stukje veiligheid was heel belangrijk. En we hebben aangekondigd dat er een klankbordgroep komt waar ook bewoners en ondernemers en het dorpsbelang in komen te zitten. Als bewoners ruis op de lijn voelen of dat er iets is, dan kunnen ze meteen contact opnemen.”
Hoelang blijven de woonunits aan de Balgweg staan?
Van Gent: „Vijf jaar max.”
De vragen van bewoners gingen voornamelijk over veiligheid. Wat als mensen mijn pad oplopen?
Annet Onderweegs
Projectleider Spreidingswet en tijdelijke huisvesting
En is het mogelijk dat, net als in Schagen, deze termijn wordt verlengd?
Van Gent: „Je weet niet hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Er kan wettelijk ook van alles veranderd worden, het kabinet heeft allerlei wijzigingen op stapel staan. Niemand kan in de toekomst kijken, maar het is onze plicht om bij te dragen aan de Spreidingswet. Dat doen wij uit humanitaire overwegingen.”