De ecologische vijver in Middenmeer

In de periode dat de gemeente Wieringermeer nog bestond is er een plan gemaakt voor een ecologische vijver. Bij dit gebied stond een bord dat aangaf wat de bedoeling hiervan was.

In 2006 startte de auteur van dit stukje met het tellen van vlinders in dit gebied. Elke week liep hij een stuk van ruim 1,5 km en telde alle soorten vlinders. De gegevens werden ingestuurd naar de Vlinderstichting. Er werden wel twintig soorten vlinders geteld. De bedoeling was na te gaan in hoeverre de vlinderpopulatie veranderde.

In 2012 kwam de Wieringermeer bij de gemeenten Wieringen, Niedorp en Anna Paulowna en werd het Hollands Kroon.

Al snel na deze fusie bleek dat het gebied net meer bijgehouden werd door de afdeling groen tot ergernis van de auteur en omwonenden. Er bloeiden orchideeën in juni en de kleine ratelaar was volop aanwezig. Regelmatig meldde de auteur dat de plek verloederde. Ook omwonenden stuurden  het raadslid diverse mails, maar helaas het stukje grond verloederde. Na lang aanhouden kwam er toch interesse er iets aan te doen. Noord-Hollands Landschap werd erbij gehaald om het gebiedje weer aantrekkelijk te maken. Diverse foto’s op diverse momenten moesten aantonen hoe het er uitzag.

Er werd voor een deel wel weer gehandeld, maar de vijver verlande en dat is niet de bedoeling van de vijver waar kikkers en salamander in zaten (zitten?).

Wat zou het mooi zijn als dit Raadslid afscheid neemt dat alles weer zo beheerd is dat er weer vele vlindersoorten vliegen en allerlei planten een plek vinden.

En als het informatiebord dan aangeeft wat er te zien is, zou het helemaal mooi zijn.

Dit is een hartenkreet.

De foto is gemaakt door Marc Moussault voor het Noord-Hollands Dagblad.